Aspartam.
Czy wiesz co jesz?
Aspartam to sztuczny słodzik który jest około 200 razy słodszy niż cukier a przy tym ma prawie zero kalorii. Jest więc dodawany do większości produktów typu light (cola light, gumy do żucia, słodziki) ale nie tylko. Znajdziesz go także w płatkach śniadaniowych, jogurtach, kawach instant oraz w lekach (mulitwitaminach, pastylkach na ból gardła). Tak więc jesz go prawie codziennie. Ale czy wiesz że ten związek który osładza nam naszą żywność jednocześnie pozwalając zachować szczupła sylwetkę jest tak naprawdę trucizną? Jest środkiem rakotwórczym który zwiększa ryzyko zachorowań na raka mózgu, nerek oraz białaczkę.
Aspartam- słodka trucizna.
Aspartam to sztuczny słodzik- dodatek smakowy wykorzystywany w ponad 6 tysiącach produktach żywnościowych na całym świecie zwłaszcza w produktach i napojach niskokalorycznych (typu light) a także w gumach do żucia i dropsach, płatkach do mleka, jogurtach i chipsach. Można go również znaleźć w wielu wędlinach i rybach (zarówno w folii jak i konserwach). A ostatnio coraz częściej sięgają po niego firmy farmaceutyczne, aspartam dodają np. do większości tabletek musujących, multiwitamin czy pastylek na ból gardła. Ponadto aspartam jest dostępny jako słodzik, który stosuje się zamiast cukru; występuje pod kilkudziesięcioma nazwami handlowymi (m.in.: NutraSweet, Equal, Sugar Free, Canderel).
Aspartam został odkryty przez Jamesa M. Schlattera (pracował dla firmy G.D. Searle & Company) w 1965 roku w ramach badań nad poszukiwaniem leków przeciw rakowi. Pewnego dnia po prostu polizał swój palec ubrodzony właśnie aspartamem i tak przypadkowo odkrył jego słodki smak. Smak który jest 180 razy słodszy od zwykłego cukru a przy tym nie zawiera prawie kalorii, dlatego aspartam stał się tak atrakcyjny. Ponadto słodycz aspartamu jest odczuwana wolniej od słodyczy cukru, dłużej jednak jest zachowywana w ustach. Rozpoczęto intensywne prace nad wporwadzeniem aspartamu na rynek. Jednak wstępne badania nad bezpieczeństwem użycia tego związku (eksperymenty na szczurach) sugerowały, że może on prowadzić do raka mózgu u szczurów. W związku z tym Amerykańska Food and Drug Administration (FDA- jest odpowiedzialna za kontrolę żywności) nie dopuściła go początkowo do obrotu w USA. W 1980 r. po licznych interwencjach wpływowych osób związanych z G.D. Searle (przypomnę że właśnie w tej firmie odkryto aspartam) FDA zgłosiła wniosek do Public Board of Inquiry (PBOI) z prośbą o ponowne przetestowanie wpływu aspartamu na raka mózgu. Organizacja ta po przeprowadzeniu nowych testów uznała że apsrtam nie wywołuje raka mózgu i zarekomendowała go jako dodatek do żywności. W 1981 roku FDA opierając się na wynikach badań PBOI wydała zgodę na dopusczenie aspartamu jako dodatku do żywności jednak z zastrzeżeniem stosowania go wyłącznie w suchych produktach. 2 lata później FDA rozszerzyła stosowalność na wypieki i napoje gazowane a w 1996 roku ostatecznie zezwoliła na używanie go we wszelkich produktach spożywczych. W ślad za FDA podżyły odpowiednie agencje w wielu krajach świata w tym także w Unii Europejskiej. Dlatego dziś aspartam jest tak wszechobecny.
Jednak nie wszyscy badacze podzielają pogląd że aspartam jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Wielu uważa że jest trucizną i powinien być wycofany z rynku. Spożywany w nadmiarze kumuluje się w tkankach komórek mózgu i przeciwdziała przekazywaniu impulsów na zakończeniach nerwowych co prowadzi do obumierania komórek nerwowych (objawy podobne do tych, jakie wystepują przy SM(stwardnienie rozsiane), czy też chorobie Alzhaimera). Poza tym fenyloanilina w nim zawarta działa jako antagonista serotoniny (hormon szczęścia) wywolując stany depresyjne a także prowadzi do silnych wahań nastrojów, drgawek a nawet psychoz.
W lipcu 2005 roku naukowcy z Włoch ogłosili, że aspartam jest środkiem rakotwórczym (najczęściej powoduje raka węzłów chłonnych) i powinien być wycofany z Unii Europejskiej. Ponadto według najnowszych badań naukowców z niezależnej europejskiej fundacji badań nad rakiem, również wynika, że aspartam może powodować raka. Naukowcy przedstawili w Bolonii (Włochy) wyniki wieloletnich badań na prawie dwóch tysiącach szczurów. Wynika z nich, że aspartam może powodować raka nerek, oraz zwiększać ryzyko zachorowań na białaczkę.
Na pewno zastanawiasz się dlaczego aspartam wciąż jest dopuszczany do użycia w tak wielu produktach choć jest tak szkodliwy dla naszego zdrowia. Dlaczego nasi politycy pozwalają by w naszych produktach była trucizna, dlaczego Unia Europejska lekceważy wyniki badań o wpływie aspartamu na raka. Cóż... jest takie powiedzenie: Gdy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Dzisiejszym światem rządzi pieniądz a aspartam to żyła złota. Jednak od dziś gdy masz już wiedzę czym aspartam jest naprawdę nie musisz pozwalać żeby wielkie globalne koncerny bogaciły się kosztem twojego zdrowia. Podczas następnych zakupów zanim coś włożysz do koszyka, weź opakowanie i poczytaj skład (aspartam często występuje jako E951). Uważaj co jesz i pijesz.
Monika Pleszynska,
Polecam film dokumentalny „Rakotwórcza słodycz”. Znajdziesz na Youtube.
Więcej info o aspartamie na stronach:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,3075657.html
http://www.stopcodex.pl/2009/02/nutrasweet-lub-aspartam/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aspartam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz